\(\renewcommand{\vec}[1]{\mathbf{#1}} \DeclareMathOperator*{\sijoitus}{\Big/} \newcommand{\eval}[2]{\sijoitus_{\kern-0.7em#1}^{\kern0.7em#2}\!} \)

Adobe Photoshop -ohjeita

Adobe Photoshop CS3 Extended -ohjelma on erittäin monipuolinen työkalu kuvien muokkaamiseen. Samasta ohjelmasta on olemassa yksinkertaistettu versio Adobe Photoshop Elements. Ohjeet täällä liittyvät nimenomaan CS3-versioon, mutta suurin osa ohjeista toimii melko samalla tavalla myös ohjelman muissa versioissa.

Tässä ohjeessa käydään läpi yleisimmin tarvittavia toimintoja. Monet toiminnot saadaan aikaan monilla tavoilla, eikä kaikkia mainita täällä. Kannattaa kokeilla!

Yksityiskohtaisia ohjeita esimerkiksi eri ohjelmaversioihin löytyy esimerkiksi Adoben oppaasta.

Aloitetaan vilkaisemalla ohjelman käyttöliittymää. Sen oletusnäkymä on alla kuvassa 1.

Kuvassa on monia juttuja, mutta alkuun pääsee aika vähällä. Vasemmassa reunassa työkalupaletti, jonka tunnistaa sen yläreunan Ps-logosta. Työkalupalettia tarvitaan ehkä kaikkein eniten, ja siellä sijaitsevat toiminnot muun muassa kuvien leikkaamiseen, valitsemiseen, zoomaamiseen ja monenlaiseen korjailuun.

Kun viet hiiren työkalunkuvakkeen päälle, tulee viereen kohta teksti, joka kertoo työkalun nimen. Jos kuvakkeen oikeassa alalaidassa on pikku nuoli, on työkaluja useita eri tyyppejä. Ne tulevat näkyviin, kun pidät työkalun päällä hiiren vasenta painiketta vähän aikaa pohjassa (tai klikkaat oikealla painikkeella).

Oikealla on sivupalkki, joka sisältää muun muassa esikatselukuvan muokattavasta kuvasta ja toimintoja värien säätelyyn. Lisäksi sen alalaidassa näkyvät tasot, joiden avulla kuville voi tehdä yhtä sun toista mielenkiintoista.