Loading [MathJax]/jax/output/CommonHTML/fonts/TeX/fontdata.js

\renewcommand{\vec}[1]{\mathbf{#1}} \DeclareMathOperator*{\sijoitus}{\Big/} \newcommand{\eval}[2]{\sijoitus_{\kern-0.7em#1}^{\kern0.7em#2}\!}

Funktion raja-arvo

Funktion raja-arvo on luku, jota funktion arvot lähestyvät rajatta, kun muuttujan arvo lähestyy jotakin lukua tai ääretöntä (ns. epäoleellinen raja-arvo). Raja-arvoa ei välttämättä ole olemassa, tai funktion arvot voivat lähestyä positiivista tai negatiivista ääretöntä, jolloin sanotaan, että funktio kasvaa (vähenee) rajatta.

Raja-arvoa merkitään yleensä seuraavilla tavoilla, jotka kummatkin tarkoittavat samaa kuin "funktion f arvo lähestyy rajatta arvoa b, kun muuttujan x arvo lähestyy arvoa a":

\begin{equation*} f(x) \to b \:\text{kun } x \to a \end{equation*}

eli toisin sanoen

\begin{equation*}\lim_{x \to a}f(x)=b\end{equation*}

Määritelmä

Funktiolla f(x) on raja-arvo L kohdassa a, jos funktion toispuoleiset raja-arvot lähestyttäessä kohtaa a ovat samat ja äärelliset (kuvaaja lähestyy samaa arvoa kohti riippumatta siitä, tullaanko vasemmalta vai oikealta):

\begin{equation}\lim_{x\to a+}f(x)=\lim_{x\to a-}f(x)=L, \end{equation}

jossa luku L on äärellinen.

Esimerkkejä

  1. \displaystyle{\lim_{x\to 2}\left (x^{2}-3x+1\right )=2^{2}-3\cdot2+1 = 4-6+1=-1} (polynomilla raja-arvo on polynomin arvo kyseisessä kohdassa)
  2. \displaystyle{\lim_{x\to 0+}\left (\frac{1}{x}\right )=\infty } (funktio kasvaa rajatta, kun muuttuja lähestyy nollaa oikealta)
  3. \displaystyle{\lim_{x\to 0-}\left (\frac{1}{x}\right )=-\infty } (funktio vähenee rajatta, kun muuttuja lähestyy nollaa vasemmalta)
  4. \displaystyle{\lim_{x\to \infty}\left (\frac{1}{x}\right )=0 } (epäoleellinen raja-arvo)